Voimaannu Seminaari 2011, Seinäjoki

Luonnonmukaisen Hyvinvoinnin ja Terveyden seminaari


Syksyllä lähdimme kehittelemään Seminaaria. Meiltä oli toivottu jotakin tapahtumaa myös syksyksi ja koska emme tahtoneet pitää messuja kahta kertaa vuodessa, päätimme järjestää seminaarin. Luonnonmukaisen Hyvinvoinnin ja Terveyden Seminaari järjestettiin Seinäjoella 24.9.2011. Hyvinvoinnin ylläpitäminen luonnonmukaisin keinoin on tämän päivän juttu ja kiinnostaa monia. Seminaarissa oli tuhti paketti monipuolista tietoa niistä mahdollisuuksista mitä meillä on kun teemme päivittäisiä valintoja oman hyvinvointimme parantamiseksi ja ylläpitämiseksi.  Syyskuun seminaarin luennoilta sai vinkkejä miten voi monin eri tavoin vaikuttaa luonnonmukaisesti omaan hyvinvointiin ruokavalion, liikunnan, yrttilääkinnän ja luonnonkosmetiikan avulla.  Christer Sundqvist kertoi, miksi kannattaa täyttää jääkaappi luonnollisella ja laadukkaalla lähiruualla. Kasvitieteilijä Sinikka Piippo antoi vinkkejä miten ylläpidät terveyttä kasvien ja yrttien avulla. Seminaarissa oli myös luennot luonnonkosmetiikan eduista, sekä ChiBall menetelmän™ vaikutuksista. Seminaarin aulatilassa oli myös näytteilleasettajia esittelemässä luonnonmukaisia tuotteita ja palveluita. Päivän aikana oli mahdollista nauttia luomukahvion tuotteista sekä luomukasviskeittoa.












 

Esittelyt seminaarin luennoitsijoista


Turpaduunari Christer Sundqvistin elämänohjeet


(Ota talteen ja kiinnitä jääkaapin oveen. Ohjeet on kirjoitettu kaikille niille suomalaisille, jotka ovat ihan hukassa ravitsemusvalistuksen suhteen. Luennolle hukassa saapuvat ihmiset saavat selkeitä ohjeita miten otetaan oma elämä taas hallintaan. Älä ole enää hukassa!

- Käytä älliä (täytä jääkaappi luonnollisella ja laadukkaalla lähiruoalla)
- Jos ei voita, niin häviää (voi antaa ruoalle makua, voit syödä kohtuullisesti voita, älä luota aidon voin korvikkeisiin kuten esim margariiniin ja kevytlevitteisiin, terveysviranomaisillamme on ollut jo pitkään pallo hukassa ravintorasvojen suhteen)
- Juu juustoille (älä ihmeessä pilaa makunautintoasi kevytjuustoilla, juustoissa pitää olla rasvaa!)
- Vältä hiilihydraatteja (leipä, makaroni ja muu hiilihydraattipitoinen ruoka lihottaa salakavalasti, koko tämä hiilihydraattisirkus on sekoittanut monen ihmisen nälänhallinnan)
- Munalla pärjää (ota tavaksi nauttia kananmunia, luonnon omaa nerokkaasti pakattua ruokaa)
- Riipaise riistaa (aina kun on mahdollista, syö riistalihaa)
- Kahmi luonnon kalaa (syö järvi- ja merikalaa vuorotellen, välillä pieniä sinttejä, välillä enemmän senttejä kehiin, mutta muista arvokkain kala ui vapaasti luonnossa)
- Oivallista oliiviöljyä (Välimeren ruokavalio on terveellinen, joka osittain johtuu siitä, että käytetään runsaasti hyvälaatuista oliiviöljyä)
- Sano juu juureksille, ei eineksille (vihannekset, juurekset ja tuoreet hedelmät ovat terveytesi perusta, eniten terveyttäsi saattaa nakertaa vaivattomasti valmistuva einesruoka)
- Metsämarjoista terveyttä (ota kourallinen mustikkaa, toinen kourallinen puolukkaa, kaada vesilasiin, sekoita sauvasekoittimella, lisää vähän vettä, mutta ei yhtään Koskenkorvaa, juo aamuin illoin - terveydeksi!)
- Juo riittävästi vettä (on etuoikeus asua maassa jossa vesihanasta tulee ökyrikkaalle öljysheikillekin kelvollista juomaa, aloita ruokahetkesi juomalla lasillinen raikasta vettä)
- Liiku henkesi edestä (ulos luontoon, käytä olohuonetta kuntosalina ja harrasta usein aivojumppaa)
- Laihduta jos olet ylipainoinen (ylipaino on terveysriski, kohennat elämänlaatuasi ja pysyt terveempänä normaalipainoisena)
- Nuku riittävästi (väsymys vie ilon elämästä, rauhallisen yöunen ja tarvittaessa iltapäivänokoset valitsee jokainen terveystietoinen ihminen)
- Nauti ystävien seurasta ja rakasta myös itseäsi (et pärjää elämässä yksin, hoida ystävyyssuhteitasi, itsetuntoasi nostakoon havaintosi ainutlaatuisuudestasi, maailmassa ei ole toista samanlaista kuin sinä, anna tilaa kaikille ainutlaatuisille)
- Ole ystävällinen (käytä hunajaisia sanoja, sillä milloinkaan et tiedä milloin joudut syömään sanasi, makeita sanoja on mukavampi syödä kuin katkeria tavuja väkisin niellä)

Ravintovalmentaja Christer Sundqvist jakaa kanssamme ravinnon ja terveyden tietämyksensä. Helppotajuisia ja maalaisjärkeviä ohjeita ja artikkeleita tulee lisää viikoittain. Christer Sundqvist on biologi, ravintovalmentaja ja filosofian tohtori. Lue lisää osoitteessa http://sundqvist.blogspot.com/


Sinikka Piippo



Sinikka Piippo on koulutukseltaan kasvitieteilijä. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1981 aiheena puilla kasvavat sammalet ja niiden käyttö ilmastoindikaattoreina. Tohtoriksi hän väitteli 25 vuotta sitten Helsingin yliopistossa, jonka luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseon itiökasviosaston johtajana, nykyään sammaltiimin vetäjänä, hän on toiminut 16 vuotta. Työhön liittyen tutkimuskohteena ovat olleet mm. Kiinan, Papua Uusi Guinean ja Kalifornian, mutta myös Suomen sammalet. Jo varhain Sinikka kiinnostui lääke- ja yrttikasveista. Varhaisin kiinnostuksen kohde olivat villivihannekset ja marjat eli luonnonvaraisten kasvien käyttö ravintona. 70-luvun alusta asti hän alkoi itse käyttää luonnonvaraisia syötäviä kasveja, koska terveellinen ravinto oli sydäntä lähellä - jo senkin vuoksi, että kasvisravintoon siirtyminen tuolloin edellytti sitä. Tästä oli lopulta melko pieni hyppäys lääke- ja yrttikasveihin, parantaviin ja kuntoa ylläpitäviin kasveihin. Näiden käyttöä Sinikka alkoi opettaa 1980-luvun loppupuolella luontaislääketieteen oppilaitoksissa, Avoimessa yliopistossa ja yliopistossa.

Sinikalle syntyi ajatus kirjoittaa, eikä vain opettaa lääkinnällisistä kasveista. Neliosainen Luonnon lääkeyrtit -kirjasarja ilmestyi vuosina 2004-2005. Teos käsittää 300 kasvisukua ja lajia. Niistä suuri osa on yrttilääkinnässä käytettäviä kasveja, mutta mukana on monia klassisia lääketieteessä käytettyjä ja käytettäviä kasveja. Kasvit on pyritty valitsemaan sen mukaan että ne kattaisivat mahdollisimman hyvin Suomessa käytetyt kasvit ja mukana on myös tunnettuja muiden kuin länsimaisen lääkinnän parista peräisin olevia kasveja. Em. kirjasarjan lisäksi Sinikka Piipolta on ilmestynyt kirjat Luonnonyrtit, villivihannekset ja marjat (2005), Mielen ja rakkauden kasvit (yhdessä Ulla Salon kanssa 2006), Kasvien salaiset voimat (2008), Suomalaiset marjat, kaikki metsän ja puutarhan lajit (2010) ja Elinvoimaa mausteista, terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö (2011). Sinikka on ensisijaisesti kiinnostunut siitä millä tavoin voi ylläpitää ja parantaa niin fyysistä kuin psyykkistä kuntoaan kasveilla ja ravinnolla. Sinikka kertoo luennollaan kuinka jokainen voi ylläpitää terveyttään kasvien avulla.

Yhteystiedot:
Sinikka Piippo
Kasvimuseo, Luonnontieteellinen keskusmuseo, PL 7, Helsingin yliopisto
sinikka.piippo(at)helsinki.fi
Lisätietoja: www.fmnh.helsinki.fi/users/piippo/index_fi.html


Työfysioterapeutti Minna Rydman & ChiBall™


ChiBall™ on kokonaisvaltainen harjoitusohjelma, jonka perusta on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, se on austraalialaisen Monica Lindforsin 1990-luvulla kehittämä liikuntamuoto. ChiBall ™ yhdistää ainutlaatuisella tavalla väri- ja aromaterapian sekä kuuden eri lajien ja menetelmien vaikutukset: TaiJi/Qi gong, ChiBall tanssi, Jooga, Pilates, Feldenkrais-menetelmä ja syvärentoutus. Suomessa ChiBallia on voinut harrastaa vuodesta 2002. ChiBallin perusideana on saada mieli rentoutumaan sekä saada kokemus mielen ja kehon saumattomasta yhteistyöstä. ChiBall on helppoa ja sen harrastaminen sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille henkilöille.

Työfysioterapeutti Minna Rydmanin luennoi seminaarissa kuinka ChiBall™; lempeä liikunta rentouttaa kehon sekä mielen tuoksun, värin ja musiikin avulla.
Suomen ChiBall™ menetelmästä löydät tietoa: www.chiballmethod.fi/
ChiBall™ viralliset kotisivut löytyvät osoitteesta: www.chiball.com

Ekokosmetologi Kirsti Järvensivu & Luonnonkosmetiikka


Tuotteet, jotka eivät sisällä synteettisiä eli keinotekoisia hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita ovat luonnonkosmetiikkaa. Tällaisissa tuotteissa on mahdollisimman vähän elimistöä (sekä ympäristöä) kuormittavia raaka-aineita. Luonnonkosmetiikan käyttäminen edistää sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointia. Luonnonkosmetiikkaa käyttävä henkilö ei altistu suurelle määrälle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei kaikkia vielä edes tiedetä. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä pystytään jäljittämään.

Raaka-aineiden hankkimisessa ja itse tuotteiden valmistamisessa minimoidaan ympäristöön kohdistuvat haitat, eikä valmista tuotetta tai sen ainesosia saa testata eläinkokeilla. Itse luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta. Toivottavasti tulevaisuudessa luonnonkosmetiikkaan asennoiduttaisiin kuin mihin tahansa kosmetiikkaan ja tuotteet olisivat helposti kuluttajan saatavilla. Luonnonkosmetiikkatuotteen hankkiminen synteettisen tuotteen sijaan on siis myös "ekoteko", mutta ihanteellinen tilanne olisi se, jossa tämä olisi niin arkipäiväistä, ettei kenenkään tarvitsisi kytkeä siihen mitään erityistä arvomaailmaa.

Kirsti Järvensivu luennoi seminaarissa: Luonnon kosmetiikka kunnioittaa ihoa, kehoa ja ympäristöä. Kirsti on Ekokosmetologi, dipl.refleksologi ja ammatinopettaja
Ekohoitola VitaRosa
Kotisivut: www.vitarosa-ekohoitola.blogspot.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti